Expertisekas

Prinsentuin van Cooth blaast groen nieuw leven in! BREDA – Er is een terugloop van het aanbod van medewerkers in het groen. Het imago heeft een te hoog ‘klompen- en overallgehalte’. Dat geldt ook in het groene onderwijs. Hoe blaas je het groene vak nieuw leven in waardoor meer leerlingen zich voor het profiel groen aanmelden en het groene bedrijfsleven er uiteindelijk profijt van heeft?

Prinsentuin van Cooth vond de oplossing in de expertisekas; een multifunctionele uitdagende leeromgeving waarin alle aspecten van eigentijds groen onderwijs samenkomen: bloemschikken, tuininrichting, kleine huisdieren, bestrating, plantenteelt, verkoop, etaleren, stylen en innovatie.

Directeur Peter Luyten: “De terugloop van leerlingen in het groen heeft te maken met een verkeerd beeld van groen. Ze weten niet hoe innovatief groen is, dat juist in het groen enorme technologische ontwikkelingen zijn. Dat moet je dus laten zien! Wij laten het zien in de expertisekas, samen met een vijftiental ondernemers uit de regio.”

Prinsentuin van Cooth heeft in de expertisekas de verbinding gezocht met het bedrijfsleven, want daar zit de expertise en innovatie. Zo zorgt Canna voor de testomgeving in de kas voor de opkweek van planten binnen een gesloten gecontroleerd systeem. Je vindt er ook aquaponics, een methode om voedsel te verbouwen waarbij conventionele aquacultuur (het kweken van waterdieren) gecombineerd wordt met hydrocultuur (het kweken van planten in water).

Luyten: “We geven groene lessen in een realistische context met echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Het gaat ook om de mindset van docenten, we moeten ons willen ontwikkelen,” vervolgt Luyten. “We moeten een beweging in gang zetten. Als we het oude beeld van groen blijven bevestigen, worden we niet meer serieus genomen.”

Zo helpt het onderwijs het groene bedrijfsleven en andersom. De groensector versterkt, het onderwijs innoveert, het imago verbetert, waardoor er meer leerlingen kiezen voor groen en er uiteindelijk meer goed geschoolde medewerkers vacant zijn voor de groene arbeidsmarkt.

Bekijk opening expertisekas

Expertiseklas prinsentuin van cooth


Contact

Actuele ReisinformatieActuele Reisinformatie
Rookvrije schoolWij zijn een rookvrije school
Ga naar het ouderportaalOuderportaal
Ga naar de leerlingenportaalLeerlingen-portal
Ga naar de leerlingenportaal